Zakup grilla gazowego nie należy do najtańszych, dlatego warto też sprawdzić najważniejsze informacje na temat jego montażu tak, aby uniknąć przykrych niespodzianek lub popełnienia kardynalnych błędów.
Na szczęście temat nie jest skomplikowany, dzięki czemu każdy, kto dokładnie trzyma się instrukcji, poradzi sobie bez problemu. Zachęcamy jednak do przeczytaniu kilku wskazówek, dzięki którym montaż grilla będzie szybszy i sprawniejszy.
Na jakim podłożu powinien stać grill?
Grill gazowy przy odpowiedniej dbałości o niego może stać z powodzeniem na dworze. Warto jednak zadbać o postawienie go na równym, stabilnym podłożu – dzięki temu korzystanie będzie bardziej komfortowe i nie narazi grilla na kontakt z mokra ziemią po deszczach.
Jako że grill gazowy nie emituje dymu, możesz z powodzeniem ustawić go na patio lub na tarasie – wówczas problem przygotowania podłoża masz w zasadzie z głowy. Jeśli jednak nie masz takiego miejsca, rozważ wyłożenie niewielkiego fragmentu kostką ogrodową lub zrób prostą wylewkę. Zadbaj również o to, by grill był osłonięty od wiatru, ostrego słońca i był wieczorem dobrze oświetlony.
Montaż grilla – na co zwrócić uwagę?
Jak już mówiliśmy, grill gazowy niekoniecznie musi być skomplikowany w montażu, niemniej jednak jest to urządzenie znaczących rozmiarów, składające się z wielu elementów. Niewiele osób to robi, lecz przed rozpoczęciem montażu warto sprawdzić, czy nie brakuje żadnej części – w ten sposób unikniesz niespodzianek. Kroki montażu są dokładnie opisane w instrukcji, a jeśli naprawdę masz problem, zapytaj, czy sklep, w którym kupujesz grilla, udziela pomocy w zakresie montażu sprzętu na miejscu.
Dobór i podłączenie butli gazowej – najważniejsze aspekty
Wybierając konkretny model grilla, przyjrzyj się uważnie temu, jakiej wielkości butla gazowa się w nim zmieści. Na rynku dostępne są butle liczące 5 i 11 kg, oraz butle typu nano, zawierające czysty propan. Zakup zbyt dużej butli będzie oznaczał konieczność ustawienia jej z boku, co może czasem rodzić problem natury estetycznej, oraz problemy związane z przechowywaniem.
Warto też zwrócić uwagę na wbudowane reduktory zużycia gazu – są one inne dla butli typu propan-butan i inne dla butli typu nano, na szczęście jednak wymiana nie jest zbyt problematyczna. Butla typu nano z uwagi na reduktor sprawdzi się w mniejszych grillach, dlatego że po zużyciu w ciągu godziny 1,5 kg gazu ulegnie ona zablokowaniu.
Pierwsze uruchomienie – o czym pamiętać?
Zanim zaczniesz korzystać z grilla, musisz go do tego odpowiednio przygotować. Jak?
- Zacznij od sprawdzenia, czy butla jest dobrze podłączona i czy reduktor jest właściwie dokręcony.
- Następnie wyciągnij ruszty i atomizery. Możesz pominąć ten krok, jednak oddzielne zajęcie się rusztami jest bardziej zalecane.
- Włącz grilla przy otwartej pokrywie i ustaw go na średniej temperaturze. Następnie zamknij go i pozostaw na 30 minut.
- Gdy grill będzie się “wypalał”, zajmij się myciem rusztów. Zastosuj do tego ciepłą wodę z mydłem lub delikatnym płynem do naczyń. Po umyciu dokładnie je osusz.
- Po upływie 30 minut wyłącz grilla i poczekaj, aż wystygnie.
- Po ostudzeniu grilla, możesz przejść do konserwacji rusztów. Pokryj je olejem o wysokim stopniu dymienia. Polecany jest w tym celu np. olej ryżowy lub rzepakowy (nierafinowany).
- Ruszt posmaruj z obu stron i dbaj o równomierne rozprowadzenie oleju.
- Ponownie rozpal grilla – na początku ustaw go na maksymalną temperaturę, a gdy już się rozgrzeje, zmniejsz ją o połowę.
Grill gazowy – jak ważne jest jego przygotowanie i zakonserwowanie?
Ma to ogromne znaczenie z kilku względów. Po pierwsze, wypalenie grilla pozwala na pozbycie się wszelkich pozostałości z procesu produkcji i wszelkich bakterii, jakie mogły się na nim osadzić. Po drugie, konserwacja rusztów pozwala na stworzenie na nich specjalnej powłoki ochronnej, dzięki której będą Ci one służyć znacznie dłużej.