Naczynia do serwowania to niezbędne naczynia dodatkowe, które znajdują się prawie w każdej zastawie stołowej. Naczynia do serwowania mogą mieć różny kształt, długość czy wielkość. Jest to najczęściej używane naczynie dodatkowe. Wszelkie potrawy, ciasta, wybór mięs czy owoców świetnie będzie wyglądał, jeżeli zostanie nam zaprezentowany w ten sposób. Wiele jest okazji, na które możemy wykorzystać takiego typu naczynia. Talerze do serwowania możemy najczęściej zauważyć na różnego rodzaju imprezach, weselach czy większych obiadach z gośćmi.
Ważne jest, by talerze, etażerki czy inne pasowały do wszystkich pozostałych elementów z zastawy stołowej.
1. Klasyczna elegancja
Etażerka jest piętrowym naczyniem do serwowania. Najczęściej ma ona dwa lub trzy pięterka. Często wykorzystuje się ją do serwowania ciast lub innych słodkości. Etażerka może być wykonana ze szkła lub porcelany różnego rodzaju. Patera natomiast jest najczęściej szklanym płaskim talerzem na nóżce. Pojawiają się również porcelanowe patery. Ewentualnie możemy skorzystać z patery bez nóżki, czyli takiej, która wygląda jak okazały podłużny talerz. Etażerki i patery na nóżce są dość atrakcyjne dla wielu osób. Dlatego też mamy tak wielki wybór wśród etażerek i pater w wielu różnych firmowych sklepach. Możemy zakupić jedną z nich, jeśli tylko będzie odpowiadała stylowi naszego domu.
2. Wielki wybór porcelany
Wybór etażerki, patery lub dużych naczyń do serwowania nie zawsze powinien stanowić problem. Najważniejszą cechą wszelkich dodatkowych naczyń jest funkcjonalność. Naczynia do serwowania mają swój niepowtarzalny urok. Możemy więc mieć pewność, że będą się one w znaczny sposób wyróżniać na stole. Wybór odpowiedniej etażerki lub patery zależy również od typu porcelany lub szkła, z którego jest ona wykonana. Ważne jest bowiem, by wybrać produkt z odpowiedniego materiału. Znacznie lepiej wygląda etażerka czy patera, które będą w tym samym stylu co dana kolekcja, którą prezentujemy najczęściej na naszym stole. Wybór powinien być również uzależniony od wielkości danego naczynia i jego pojemności.
3. Znakomite kolekcje światowych marek
Dość często możemy mieć do czynienia z sytuacją, gdy nie będziemy mogli dopasować odpowiedniej etażerki lub patery do naszej zastawy stołowej. W takiej sytuacji ważne jest, byśmy wybrali etażerkę która jest najbardziej zbliżona wyglądem do naszej zastawy. Wiele kolekcji nie posiada etażerki w zestawie, jednak zawsze możemy skorzystać z katalogu internetowego i dobrać odpowiednią. W sklepach firmowych, które znajdują się w większych miastach, możemy również zobaczyć wiele różnych naczyń do serwowania, które mogą być nieco zbliżone wzorem do naszych naczyń. Jeśli jednak bardzo zależy nam na etażerce czy paterze, musimy wcześniej ustalić listę wszelkich potrzebnych nam naczyń i wybrać taką kolekcję, która będzie zawierać etażerkę.